Kontrola lambda řízení
Lambda sonda je snímač přítomnosti kyslíku ve výfukových plynech. Jde o elektrochemický člen, který na základě reakce vytváří elektrický signál. Jeho výstupní hodnota se mění v závislosti na přítomnosti kyslíku ve výfukových plynech. V bezprostřední blízkosti složení směsi la=1 se prudce mění mezi hodnotami 0 – 0,1 V a 0,7 – 1 V.

Odporová lambda sonda
V praxi se však můžeme setkat i s jinými provedením lambda sondy, která se od klasické odlišuje principem měření, jde o odporovou sondu. Resp. Odporovou lambda sondu, která v závislosti na přítomnosti kyslíku nemění svoje napětí, ale odpor. V blízkosti složení směsi la=1 mění prudce svůj odpor, v případě bohaté směsi má vysoký odpor, řádově 10 MΩ a při přechodu na chudou směs odpor klesá. Řídící jednotka napájí odporovou lambda sondu stálým napětím 5V. Dva odpory vytvářejí dělení napětí, okamžitou hodnotu napětí bodu dělení určuje proměnlivý odpor sondy. Při složení směsi la=0,9 je napětí větší než 3,85V a při složení směsi la=1,1 je výstupní napětí menší ne? 0,4V. V obou případech se výstupní napětí lambda sondy , která pracuje správně, mění mezi těmito krajními hodnotami v každém provozním režimu motoru „skokové“. Frekvence změny bývá 1-10 Hz. Charakteristiku a provozní parametry odporové lambda sondy můžeme měřit, podobné jako u klasické lambda sondy, jen po dosažení provozní teploty. U klasické lambda sondy je tato v rozsahu 300 - 350˚C. Odporová sonda však pracuje při vyšších teplotách. Aktivní je až od cca 500˚C, proto jsou všechny odporové lambda sondy vybavené také výhřevným odporem. Odporové sondy dávají řídící jednotce i údaje o teplotě, takže řídící jednotka může obsluhovat i funkci ochrany katalyzátoru.

Druhy lambda sond
V praxi se můžeme setkat s druhy, které mají 1, 2, 3 nebo 4 vývody. V jednovodičovém provedení je negativním signálním vedení samotný domeček sondy. V tomto případě musí být dokonalý kovový kontakt mezi sondou a výfukovým potrubím. Sonda bývá umístěná blízko motoru. Dvojvodičová sonda je ukostřená přes druhé vedení z řídící jednotky. Tento typ lambda sondy se nachází za sběrným potrubím, v části, která je k němu připojená přes pružiny co nejblíže k motoru. Když je sonda umístěná daleko od motoru, za sběrným potrubím na spodku karosérie, musí být vyhřívaná. Takové sondy jsou v tří- nebo čtyřvodičovém provedení. Sonda je krytá plechem, který má zabránit mechanickému poškození, ale také ochlazení samotné lambda sondy okolo proudícím vzduchem. Když by se totiž pří jízdě sonda ochladila, mohlo by to vést k trhání motoru a k nepravidelnému chodu. Proto se tento plech nemá v žádném případě odstraňovat. A jeho absence může vyvolávat i projevy poruch. Trojvodičové provedení má dvěma vodiči má dvěma vodiči napájený výhřevný odpor, třetí vodič slouží k přenosu signálu a ukostření (negativ) je vyvedené přes domeček lambda sondy. S kovovým výfukovým potrubím musí mít dokonalý kontakt. Provedení se čtyřmi elektrickými vývody má ukostření vyvedené přes řídící jednotku. Ostatní tři vývody slouží, podobně jako u třívodičové, k napájení výhřevného odporu a na přenos signálu lambda sondy. Podle předpisů by měli být jednotlivé vodiče označené následovně :

  • šedý vodič = ukostření (negativ signálu)
  • černý vodič = signál vedení
  • oba bílé = napájení vyhřívání
    Elektrický obvod vyhřívání se aktivuje na základě teploty. Velmi důležité upozornění je, že se vodiče lambda sondy nemůžou letovat. Jejich spojení je možné přes spojku nebo konektor. Vodiče jsou totiž vystavené teplotě okolo 380 ˚C, ale cín má teplotu tavení 232 ˚C a proto letované spoje nemůžou vydržet teploty, jakým jsou vystavené vodiče lambda sondy.

    Měřicí přístroje
    Základním požadavkem na přístroje, kterými kontrolujeme činnost lambda sondy je malá časová konstanta, abychom byli schopni sledovat rychlé změny napětí. Analogové (ručičkové) přístroje (multimetry) nejsou na měření dynamických hodnot, jakými je i napětí lambda sondy, použitelné. Nad frekvenci změny měřené veličiny s několika hertzi jsou schopné ukazovat už jen průměrnou (střední) hodnotu měřené veličiny. Důvodem je setrvačnost pohyblivých částí přístroje. Podobná situace je však i u většiny digitálních přístrojů. Kvůli analogově-digitálnímu převodníku ukazují v měřeném frekvenčním pásmu méně hodnověrné krajní hodnoty. Na kontrolu lambda řízení však existuje množství speciálních přístrojů. Na obrazovce měřícího přístroje se pomocí LED diod ukáže po dobu regulace i skutečná krajní hodnota řízení. To umožňuje rychlá odezva systému na změny napětí. Nejpřesnější informace o činnosti lambda sondy však poskytují osciloskopy. Z nich nejvíc vyhovují přenosné, kterými můžete měřit i v jedoucím vozidle. Některé chyby se totiž ukazují jen sporadicky, nebo jen v určitých provozních stavech. Na zjištění resp. Vyvolání takových poruch je třeba s vozidlem jezdit. Proto se používají přenosné osciloskopy.

    Měření
    Kontrola činnosti lambda řízení na vozidlech se čtyřvodičovou lambda sondou. Na první měření v elektrickém obvodě lambda sondy stačí použít obyčejný multimeter. Před nastartováním motoru napojíme měřící zařízení na vývody lambda sondy. Po nastartování motoru by měl po dobu zahřívání multimetr ukazovat hodnotu napětí na lambda sondě okolo 0 V nebo 0,5 V. V průběhu zahřívání , když se složení směsi řídí tabulkovými hodnotami, přivádí řídící jednotka na vývody sondy takovéto napětí. Velkou pozornost je přitom třeba věnovat připojení měřícího zařízení na elektrické vývody lambda sondy. Když totiž propíchneme nebo porušíme obal vodiče, který zabezpečuje přenos signálu k řídící jednotce, přerušíme jeho stínění a může se stát, že jí ukostříme. Porušení stínění znamená vznik chybových signálů. Jednoduší je, když budeme měřit negativní hodnotu signálního napětí z kostry, resp. Kostry motoru. Takto však můžeme postupovat jen s nepárovým počtem vývodů, kde je negativní signál vedený na domeček sondy a odsud na blok motoru. V některých typech vozidel Ford se může stát že je pozitivní hodnota signálu napojená na 5V. V těchto případech když měříme vůči kostře, se výstupní napětí sondy mění mezi 4 – 5V.

    Lambda řízení
    Kontrolu lambda řízení je vhodné vykonat i v takových případech, když se mám samotná lambda sonda jeví jako dobrá. Občas se totiž může vyskytnout, že chybu lambda řízení způsobuje chybný signál elektroniky, resp. Porucha elektroniky. Nejčastěji se však odchylky od správné činnosti dají připsat vlivům jako například:

  • zvýšený tlak palivového systému proti předepsanému
  • přerušený signál ze snímače teploty chladící kapaliny motoru, resp. Porucha samotného snímače.
  • magnetický ventil studeného startu zůstává otevřený i po zahřátí motoru
  • poškozené těsnění vstřikovacího ventilu paliva
  • netěsnost výfukového systému (lambda sonda dostává falešný vzduch
  • přerušený signál od lambda sondy.

    Kontrola ochuzení směsi
    Na kontrolu lambda řízení odpojíme vývody lambda sondy a do řídící jednotky přivedeme napětí s hodnotou 1V, která odpovídá bohaté směsi. Když je činnost lambda řízení správná, řídící jednotka by měla směs ochudit. Na zjištění, jestli řídící jednotka vykonala tuto operaci použijeme analyzátor výfukových plynů, který je schopný prokázat množství CO, HC, CO2 a O2 ve výfukových plynech. Na základě těchto složek jsme schopni posoudit složení (bohatost) směsi.

    Kontrola obohacení směsi
    Kontrolu činnosti obohacení směsi musíme pro řídící jednotku nasimulovat signál chudé směsi, tj. napětí 0V. Dosáhneme toho tak, že ukostříme signál vedení lambda sondy. Řídící jednotka dostane signál, který odpovídá chudé směsi a když je činnost lambda řízení správná, bude se snažit směs obohatit. Na zjišťování správné činnosti i v tomto případě použijeme analyzátor výfukových plynů.

    Kontrola lambda řízení pomocí osciloskopu
    Když máme k dispozici osciloskop, můžeme ho výhodně využít na zjišťování činnosti lambda řízení. Osciloskopem se napojíme na vstřikovací ventil a postupně simulujeme signál bohaté a chudé směsi. Když je činnost lambda řízení v pořádku, při simulování signálu bohaté směsi se bude snažit směs ochuzovat a to zkracováním času otevření vstřikovacích ventilů. Na zjištění lambda řízení stačí tedy pozorovat na osciloskopu prodlužování resp. zkracování času otevření vstřikovacích ventilů. Kontroly lambda sondy které nevyžadují poružení elektrického připojení sondy se dají uskutečnit na všech vozidlech. Při měřeních s narušením elektrického obvodu lambda sondy se (rozpojením připojení lambda sondy) však musíme být prozíraví. U některých novějších vozidel se totiž může vyskytnout případ, že se rozpojení elektrického připojení lambda sondy zapíše do paměti EOBD jako chyba. V horším případě se může vyvolat i nouzový chod motoru.